//
you're reading...
Consiliere si psihoterapie individuala, psihologie aplicata in situatii specifice, Psihologie clinica

Depresia – a suferi in tacere.


depression 5Persoanele ce sufera de depresie o fac de regula in tacere. Se izoleaza, uneori se retrag din lume, alteori ne cer ajutorul, insa sufrinta lor este greu de inteles de cei ce nu sufera si cu atat mai greu sunt de inteles si de ajutat, din pacate, fara o pregatire sau cel putin o informare minimala. Depresia este o suferinta crunta, interioara, intr-o lume in care din pacate nu mai stim sa fim calzi si apropiati. Caci tocmai de acceptare, caldura emotionala au nevoie depresivii. De sutinere emotionala. Reflexul nostru este de regula sa-i indemnam „sa uite”, sa „fie puternici” insa asemenea indemnuri nu-i ajuta si uneori pot face chiar rau.

Depresia a devenit un termen din pacate “la moda”. E un termen ce a intrat in vocabularul usual, din pacate, alaturi de alte cuvinte ca stress, irascibil, insomnie, etc. Prea des si prea usor se foloseste termenul de depresie, pentru a desemna simptome ce uneori nu au nici o legatura cu depresia: oboseala, chiar si cronica, epuizarea, lipsa unui sens in viata, etc. Din pacate, viata “moderna” are un pret ridicat, transpus uneori in simptome psihologice, emotionale sau somatice, cum sunt depresia ( din cadrul tulburarilor dispozitiei) , stresul, sindromul de burnout, insomnia ( tulburarile de somn) , anxietatea, fobiile ( tulburarile fobic-anxioase), anorexia nervoasa, bulimia nervoasa, hiperfagia compulsive ( dintre tulburarile de conduita alimentara) si continuand cu somatizarile si cu afectiunile somatice cu co-cauzalitate psiho-emotionala ( ca exemplu hipertensiunea arteriala primara sau esentiala, unele boli ale aparatului digestive ( gastrite, ulcere), alergiile, astmul bronsic, unele boli cardio-vasculare, de ficat, ale pancreasului, ale ochilor, ale oaselor, etc. La acestea se adauga obiceiurile si stilul de viata nesanatos ( sedentarismul, fumatul, alcoolul, abuzul de computer si internet, unele moduri excesive de petrecere a timpului liber si de “relaxare” ( exces de alcool, consum de droguri, “goanna” dupa adrenalina, unele genuri muzicale, etc.)

Depresia este o tulburare care afecteaza dispozitia, gandurile, structura stimulativ-dinamica a persoanei ( motivatia, afectul, vointa). Depresia afecteaza inclusiv comportamentele cele mai obisnuite ale persoanei: modul în care aceasta maninca si doarme, simte si gandeste despre prepria persoana, despre lume si viata in general. Depresia nu este doar o stare de tristete trecatoare sau o stare de slabiciune personala, unul din criteriile de identificare fiind si durata semnificativa ( nde regula cel putin 6 luni). Suferinta depresivului este foarte mare si afecteaza toate planurile existentei: viata privata, viata de cuplu/familie, viata profesionala si, in cazuri extreme poate pune viata in pericol, de exemplu prin ganduri sau actiuni suicidare. De aceea este necesar tratamentul. Fara tratament simptomele pot chiar si ani.
Sunt trei tipuri de tulburari depresive: depresia majora, distimia si tulburarea bipolara.

Depression 1

Depresia majora presupune o combinatie de simptome care interfera cu abilitatea de a lucra, studia, dormi, mânca si a se bucura de activitati care altadata îi placeau. Astfel de episoade care dizabiliteaza o persoana pot avea loc o data sau de mai multe ori în timpul vietii.
Simptome

Nu toate simptomele de mai jos sunt prezente; la unele persoane se manifesta mai putine, la altele mai multe. Severitatea simptomelor variaza de la individ la individ si de asemenea ele se pot manifesta diferit de-a lungul timpului la acelasi individ.

Starile depresive pot prezenta urmatoarele simptome:
– tristete,

– anxietate,

– sentiment puternic de deznadejde,

– sentiment puternic de nefericire,

– stari de vid interior;
– ganduri recurente pesimiste,

– abulie sau lipsa vointei,

– lipsa de speranta;
– sentimente de vinovatie,

– sentimente de lipsa de valoare

– sentimente de neajutorare;
– lipsa interesului pentru diverse actiuni

– dezinteres sexual,
– energie scazuta, stare de oboseala;
– dificultati de concentrare,

– dificultatea de a lua decizii,

– deseori isi neglijeaza corpul, igiena, tinuta, spatiul de locuit
– stari de insomnie – fie la adormire ( adoarme foarte greu, tarziu in noapte sau deloc) fie de trezire ( in cazul in care adoarme se poate trezi mult prea devreme, prada unei nelinisti sau ganduri recurente)
– fie pierderea apetitului si scaderea greutatii, fie mananca mai mult si castiga în greutate;
– gânduri si încercari de suicid;
– iritabilitate si neliniste;
– simptome fizice persistente, care nu raspund la tratamentul medicamentos (dureri de cap, tulburari digestive, dureri cronice, etc).

Depression 2

Distimia implica simptome cronice care nu dizabiliteaza persoana, dar ii afecteaza functionarea, în special la nivel afectiv. Multe personae cu distimie traiesc si episoade majore de depresie la un moment dat în viata.

Tulburarea bipolara (maniaco-depresiva) este caracterizata prin schimbarea ciclica a starilor: de manie si depresie. Aceste schimbari de stare pot fi dramatice si rapide, dar adesea sunt graduale. În episodul maniacal, individul poate fi superactiv, foarte vorbaret si cu o mare cantitate de energie. Mania adesea afecteaza gândirea, judecata si comportamentul social, cauzând probleme serioase si comportamente excesive  la nivel social. Individul se poate simti exaltat, ia decizii nesabuite fie profesional, fie personal. Netratata, mania poate conduce la o stare psihotica (de pierdere a simtului realitatii).

Cauze

Printre cazuxe se analizeaza intotdeauna o serie de factori:

– factorii heredo-colaterali : sunt cazuri în care depresia se manifesta la mai multe generatii (deci este posibil ca o anumita vulnerabilitate biologica sa fie mostenita), în special în cazul tulburarii bipolare. Si depresia majora se poate manifesta din generatie în generatie, desi sunt situatii când nu exista un istoric al depresiei în familie. Adesea depresia este asociata cu schimbari la nivelul structurii sau functionarii creierului. Este adevarat ca in sanul aceleiasi famili unele comportamente, atitudini de viata, reactii la stimuli, inclusiv scenariul de viata, conceptiile despre sine, lume si viata se transmit, se copiaza si rezulta si o vulnerabilitate crescuta din acest punct de vedere la persoanele ce au in ascendenti sau colaterali persoane depresive.

– factori predispozanti: din mediul familial de origine, evenimente semnificative din istoria personala, traume, vulnerabilitati familiale, personale sau sociale, etc.

– factori declansatori: un eveniment semnificativ ce a declansat pisodul depresiv

– factori sustinatori: elemente de mediu familial, social, profesional ce sustin conditiile depresieo;

Exista o vulnerabilitate crescuta a persoanelor care:

-au stima de sine scazuta,

– au o atitudine pesimista în general

– sunt deja coplesite de stres

– care nu au sustinere familiala

– sufera de boli grave sau treminale, au trecut recent prin schimbari majore de viata ( deces partener, pensionare, boli cardiovasculare, somaj, etc.)

Prognosticul depresiei este favorabil daca persoana urmeaza un tratament adecvat la specialist ( de regula psiholog ).

Uneori se prescriu de catre psihiatru medicamente.

Tratamentul psihologic urmareste in primul rand diagnosticarea cat mai corecta a suferintei. Se parcurge istoria personala si se stabileste etiologia bolii.

Tratamentul psihologic ( psihoterapia, consilierea psihologica) este un tip special de tratament. Psihologul ( psihoterapeutul, consilierul) impreuna cu pacientul construiesc o alianta terapeutica bazata pe confidentialitate, etica si incredere reciproca, ce se consolideaza in timp. Psihologul devine astfel in timp un suport, un ghid, un colaborator, o sursa valoroasa de feedback, cunoastere, alaturi de care pacientul isi analizeaza starea, senzatiile, emotiile, gandurile, comportamentele impreuna cu cauzele ultime ale acestora si va gasi noi semnificatii, cai si metode, motivatie, energie si putere pentru a face schimbari pozitive si semnificative in viata. Progresul este in etape, pas cu pas, in conformitate cu limitele si starea pacientului. Metodele folosite sunt variate: dialog, exercitii in sedinte si acasa, explicatii teoretice, exercitii de relaxare, exercitii cu corpul, desenul si scrisul, lucrul cu obiecte, etc. Pe parcursul tratamentului se intampina numeroase rezistente si bariere constituite din obisnuintele pacinetului, din convingerile sale, din atitudinile si comportamentele adaptative automate, din parti de scenariue, jocuri psihologice, uneori deosebit de puternice, ce odata depasite aduc un salt, o clarificare, rezultate pozitive apreciate de pacient si de psiholog.  Tratamentul depresiei majore poate dura destul de mult, luni sau chiar ani insa depinde de severitate, de vechime, de derminarea pacientului, de frecventa sedintelor. In mod evident, cu cat frecventa este mai mare cu atat rezultatele pozitive apar mai repede, insa oricum este nevoie de un timp pentru consolidarea rezultatelor. Psihologul accepta pacientul asa cum este, nu-l critica, nu-l judeca, nu-i da sfaturi ( de care de regula pacientul este satul), in schimb ii da incredere in sine, il ajuta sa se descopere pe sine, sa-i vada pe ceilalti altfele decat era obisnuit, sa se reconstruiasca echilibrat si puternic.

Incheierea terapiei se face de comun acord, in momentul in care ambii parteneri ai contractului terapeutic considera ca au realizat obiectivul stabilit si anume vindecarea depresei si consolidarea vindecarii.

Reclame

Despre psihologludovicsandulescu

Esti intr-o dilema? Ai o suferinta? Simti ca este ceva in neregula in viata ta sau cu tine? Ai in mod repetat emotii nefiresc de puternice care te impiedica sa fii tu insuti, sa te porti normal, sa relationezi, sa lucrezi? Simti nevoia, suparator de des sau de intens sa te retragi, sa te izolezi, sa "fugi de lume" sau, dimpotriva, sa-i agresezi pe cei din jur? Esti lispit de chef, energie, motivatie? Esti excesiv de retras, timid sau speriat - pana la "blocare" totala? Ai o parere proasta despre tine? Ai uneori senzatii fizice extrem de intense, atacuri de panica, insomnii rebele, frici subite si fara o cauza aparent logica? Esti foarte nemultumit de cium esti tratat acasa, la job sau in cercul de apropiati? Uneori plangi fara motiv sau "din senin"? Porti in suflet emotii si ganduri pe care doresti sa le impartasesti dar nu ai cui? Iti este teama sa iti exprimi parerea, gandurile, emotiile? AI neintelegeri sau certuri frecvente cu partenerul/partenera si se pare ca nu reusesti sa ajungi nicaieri? Consideri ca viata este nedreapta, excesiv de grea, fara speranta sau fara rost? Iti este frica de oameni, de ce pot ei gandi despre tine? Iti este groaza sa vorbesti in public sau cu necunoscuti, transpiri excesiv, te inrosesti, te balbai in asemenea situatii? Iti este frica sa mergi cu liftul, pe scarile rulante, cu metroul, in spatii inguste, aglomerate sau vaste - deschise? Iti este groaza de inaltime sau animale? Adormi foarte greu - senzatia ca nu se mai opresc gandurile - sau te trezesti prea devreme, uneori dupa miezul noptii din cauza acelorasi ganduri sau emotii puternice? Ai ganduri ce par a nu se opri, indiferent de vointa ta - si te tulbura, te chinuiesc si nu te lasa sa fii tu insuti? Te ingrasi deoarece nu te poti abtine de la mancare, sau dimpotriva nu ai pofta de mancare deloc, sau dupa ce mananci excesiv te simit vinovat(a) si iti provoci purgatii sau vomismente? Ai trecut printr-un eveniment traumatizant de amintirea caruia nu reusesti sa scapi ( un accident, un deces, pierderea jobului, ruperea unei relatii, etc.) ? Ai probleme in cuplu. Daca treci prin asa ceva si simti ca viata ta este tulburata de aceste situatii, ganduri si emotii - inseamna ca ai nevoie de ajutor. Pot sa te ajut sa afli ce se intampla de fapt. Sa afli care este situatia ta obiectiv, realist si suportiv. Sa afli care sunt cauzele acestor simptome si mai ales ce se poate face pentru a iesi din aceste situatii. Cabinet individual de psihologie Ludovic Sandulescu, Bucuresti. Analiza Tranzactionala este un sistem psihologic creat de psihiatrul american Eric Berne in SUA in anii 50 cu scopul de a de a dezvolta un sistem psihoterapeutic eficicient. Analiza Tranzactionala a fost dezvoltata continuu de la Eric Berne de psihologi, psihiatri, consilieri si psihoterapeuti intr-un sistem psihologic umanist, cuprinzator, coerent, sistematic, coerent si mai ales foarte eficient utilizat in prezent cu deosebit succes in psihoterapie individuala si de cuplu, in consiliere, in educatie si in organizatii. In Analiza Tranzactionala gasim diverse scoli si abordari complementare si coerente, utilizarea si dezvoltarea de concepte, teorii si tehnici imprumutate din alte abordari ( de exemplu din psihanaliza, Gestalt, etc. ) si o vasta literatura si metodologie proprii. Pe langa psihoterapie si consiliere individuala si de cuplu, un domeniu extem de dezvoltat al aplicatiilor Analizei Tranzactionale este in domeniile educational si organizational: consiliere organizationala ( consilierea in management, consiliere in marketing, psihologie organizationala, analiza stilurilor de lucru, analiza starilor eului organizationale, analiza scriptului organizational, analiza stilului decizional, etc. ) analiza si optimizarea comunicarii, tehnici de stimulare a creativitatii si rezolvarii problememlor, teambuilding, etc.

Discuție

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. Pingback: Depresia – a suferi in tacere. | Psiholog Ludovic Sandulescu - 27 aprilie 2013

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

aprilie 2013
L M M J V S D
« mart.   mai »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: